top of page

ANDEREN VOOR JOU

Ervaringen bij Marjolijn op de mat

OI000183 (1).jpg

ALS DE RUG NIET MEEWERKT

Het lijf van Floris werkt niet altijd mee. Vooral de rug en heupen spelen parten in het ongemak. Vorige sessie kon Floris zelfs niet lopen (na de sessie zowaar wel, en is hij direct die dag nog zijn studio in gedoken). Dit keer stond hij gelukkig al wat mobieler in het leven. Toch, speciaal voor Floris heb ik nog een housecall ingelast ;) 
Inmiddels loopt Floris weer kwiek rond.

SURF DE SHIATSU GOLF

Probleem: RSI aan je pols en een surfvakantie op de agenda. Oplossing: super snelle shiatsu bij Marjo op de bank!
Wat ben ik fan van deze avontuurlijke dame! Naomi tikte me van de zomer op mn schouder tijdens mn presenteer job op Surfana festival. Na de docu Down to Earth (nog niet gezien?! Doen!) raakten we aan de praat. En een paar dagen later bij The Shore stond ze opeens uit t niets weer voor mn snuffert. En ook weer vandaag voelde het alsof we elkaar al jaren kennen. No nonsense, vol kwetsbaarheid en met een dikke toef humor werd het leven besproken: liefde, het universum, yin en yang, maancyclus, eten en reiki. Echt even kleppen zoals chicks dat onder mekaar kunnen. Lekker emo samen op de bank. Zo aan toe!
Naomi na 20min zittende behandeling: 'ik voel t echt weer stromen. En: de bobbel op mn pols is wat geslonken! Benieuwd of t aanhoudt, ik hou je op de hoogte!'

OI000149-01.jpeg
OI000215-01.jpeg

LANDEN MET SHIATSU

Net terug uit Thailand met een yoga teacher diploma op zak, neemt Marlies plaats op m'n bank. Een reis zoals die van Marlies zit vol met persoonlijke ontwikkeling, emoties, en ontdekkingen. De school in Thailand waar zij bij aangesloten is gaat diep in op het zelfbewustzijn. Je komt jezelf er lekker tegen, zeg maar ;)

Dat leidde ook gelijk tot een open gesprek. Dank voor je openheid, je lach en je traan. 

Marlies: 'Een shiatsu sessie van Marjolijn is als een fijne mentale massage in een warme cocon'.

STEVIG STAAN

Hans wil zijn basis verstevigen, en maakt daarvoor al wat prachtige krachtige beslissingen. Sommige besluiten zijn niet altijd direct zichtbaar en de kracht ervan niet direct voelbaar. Dat is heerlijk voedsel voor de galblaasmeridiaan ;) Aan de slag met lekker prikken, leunen en kreunen in de zij en de benen.


De zoektocht trok verder naar het gevoel van thuis zijn, liefde en sexualiteit. Hoe laat je dat nu stromen?
Onze conclusie: Geloof in jezelf, laat je niet teveel in met meningen van anderen, en voel je lijf! We zijn allemaal onderdeel van dat grotere geheel. Laat die gedachte toe en het gevoel volgt vanzelf.

Oh, en tip: dat grotere geheel heeft nu ook invloed op ons met de verandering van de seizoenen. En met het herfstachtige weer dat zich steeds meer laat gelden hier in Nederland, pakken Hans en ik dat gelijk aan door de long (metaal element, seizoen herfst) te stimuleren. Hup, naar de drogist om een douche borstel te halen. Al zwaardvechtend met de borstels zijn wij klaar om dat ademende orgaan genaamd 'huid' aan te zetten met wat dry brushing.
Us vs the elements. We got this, baby!

Hans: 'Heel bijzonder hoe Marjo de juiste (soms pijnlijke) punten weet te raken. Door haar rustgevende uitstraling tijdens de behandeling, kan ik mezelf met heel mijn zijn blootgeven'

OI000160-01.jpeg
OI000088.jpg

VOETBALSPIEREN ONTSPANNEN

Ook mannen van de voetbal knuffelen mijn matje voor wat rest and relaxation. Barry werkt op de Grote Markt, het plein bij mij voor de deur. Hij zag al een aantal dagen achter elkaar collega's en klanten met een zeer ontspannen gelaat langs cruisen. Als hij vroeg waar zij zo relaxt vandaan kwamen antwoordden zij: 'net een shiatsu sessie bij Marjolijn gehad...' Kijk, dat is nog 's reclame ;)
Dus toen stond Barry voor mn neus. 

Barry na de behandeling: 'voelt net alsof ik wakker wordt na een mega goeie nachtrust, compleet uitgeslapen... En die spierpijn van voetbal voel ik ook niet meer!'


Ok, voetbalspierpijnverhelping is niet direct het doel van shiatsu, but ey, if it aint broke... ;) Volgende keer maken we een plan om je pilates rug oefeningen (van je fysio++) te verwerken tot een meridiaan Do-In programma. 

COMPLETE OVERGAVE

Jojanneke kwam met nieuwsgierigheid op mijn mat liggen. Ze kende shiatsu nog helemaal niet.


Jojanneke: 'Tijdens de massage voelde ik dat ik mocht en kon leunen bij Marjolijn. Het was waardevol om in dat moment te beseffen dat ontspanning (voor mij) schuilt in het leunen ipv dragen. Dank je wel voor de fijne massage en het mogen leunen (en dus ontspannen)!'

OI000033.jpg
OI000041.jpg

VERBREED JE HORIZON

Ook yoga docenten vinden het verademend om soms door iemand anders weer het lichaam in getrokken te worden. 
Wat begon als een gesprek over gekooide vogels en lekker eten mondde uit in een urenlange shiatsu sessie. Yoga vraagt veel van het lichaam en kan daarbij wel wat soepel stromende chi gebruiken.

Charisha: 'Bijzonder om te voelen hoeveel overeenkomsten jouw stijl shiatsu heeft met mijn stijl hatha yoga. Je neemt de tijd voor elk punt, elke ledemaat en kruipt er met volledige aandacht heen om het vervolgens de beweging te geven die het nodig heeft. Ik zit weer helemaal in m'n lichaam!'

OMARM JE VERLEDEN

Deze dame nam voor de tweede maal plaats op mijn matje. Ietwat verlaat omdat haar paard besloot een wedstrijdje te houden met een HTM bus mocht ik na het drinken van een theetje om even op adem te komen met mijn handen de Hara van Merlot Lucille onderzoeken. En wat bleek: een aantal interessante punten (oa CV6 en CV14) gaven een stuk meer mee dan de eerste keer!
Verbinding maken met de mensen om je heen en het verleden een plekje kunnen geven gaan vaak hand in hand. We maken veel mee in het leven en we maken routines aan om met situaties om te gaan. Vaak vergeten we van tijd tot tijd na te gaan of wellicht we onze situatie al zo hebben kunnen veranderen dat bepaalde verdedigings-mechanismen losgelaten mogen worden. Soms zitten deze slimme truukjes ons dan meer in de weg dan dat zo op helpen op ons pad. Het is goed om het gesprek aan te gaan om ruimte te creëren, je mag vragen om hulp, en lichaamswerk helpt daar een handje bij. Of een elleboog, of een knie ;) Met shiatsu ga je samen een proces aan. En dat stroomt door nadat je bent opgestaan van de mat. Weer met armen open de wereld in!

OI000169-01_edited.jpg
OI000203-01.jpeg

TRIP NAAR BINNEN

Jord had nog even tijd voordat hij met zijn volgende afspraak de diepte in zou duiken in het Tikibad (jawel, Duinrell galore!). Jord gaat namelijk met mensen op pad; soms een roadtrip, soms een surftrip, soms met een kleine jongeman naar een zwemparadijs. Maar eerst mocht ik met hem een duik nemen in Shiatsu. Een paar jaar geleden vond er zo een fijne levensveranderende gebeurtenis plaats voor Jord. Jord was altijd van het doen, de lichamelijke inspanning, zo geeft hij aan. Het werd toen even ‘pas op de plaats’. De vraag werd gesteld: ‘waar doen we het eigenlijk voor’ en ‘wat is nou de kern waar ik gelukkig van wordt’.
Antwoorden van deze soort liggen niet altijd direct voor het oprapen, althans, zo voelt het. Ergens in je diepste eigenste kern zijn deze antwoorden altijd aanwezig, wachtend op jou en hoe je je weg naar die kern vindt op dat grillige levenspad. Ik weet niet precies wat ze daar al die tijd doen, misschien een potje kaarten met z’n allen, observerend hoe je stuntelt, ontdekt en ervaart. Hoe je steeds dichterbij komt, maar ook weer van dat pad afdondert door leuke en minder leuke afleidingen. Ik kom er wel steeds meer achter dat er veel paadjes te vinden zijn in het lichaam die je meer kunnen vertellen over die kern, en over de schillen waarmee je die woest krachtige kern hebt bedekt. Met Shiatsu maak je samen even een tripje naar binnen. En vergeet niet dat aanraking alleen al allemaal fijne lichaamsstofjes ontketent die een gevoel van veiligheid en mogen zijn kunnen oproepen. Weer even lekker thuiskomen bij jezelf.

CONNECTIE MET JEZELF, CONNECTIE MET ELKAAR

Pim heeft na een vliegende start in de advocatuur gekozen voor het pakken van de tas om Zuid Amerika te ontdekken. Een vierweekse vakantie monde uit op een vierjarig avontuur in voornamelijk Colombia. Dat bracht hem tot een wervelwinderige reis naar binnen. En vandaag mocht ik daar een stukje aan bijdragen. 

Er hangt iets in de lucht... Veel mensen voelen een kleine kriebel, iets wat sommigen leidt naar het omgooien van een roertje. Soms een flink roer. Velen van ons, vaak geworteld in het Westen, willen graag wat veranderen aan de omgeving waar ze in (op)groeien. De groei wil vaak ergens anders heen dan waar de tools in je directe omgeving ruimte voor bieden. Er is steeds meer behoefte aan ‘echte’ connectie, maar hoe krijg je dat nu weer voor elkaar? Misschien is dat op reis gaan naar binnen een goede eerste stap...

Pim: ‘Jij bedankt, want naar deze shiatsu sessie komen was in ieder geval een goede stap! Een ware balsem voor de ziel, een aanrader voor eenieder want de ware reis is naar binnen... Eigenlijk is het leven één grote mueslireep! ‘

OI000198-01.jpeg
OI000187-01.jpeg

ELK MOMENT IS ANDERS

Omar had direct zin in een tweede sessie. Gaaf, als iemand door heeft dat het lichaam en de geest samen wat meer aandacht nodig hebben, en hoe makkelijk het eigenlijk is om die aandacht te schenken!
Na de eerst sessie waar we een continue stroom van woorden levend hielden, was deze sessie compleet stil zodra we de mat raakten. Zo zie je maar weer, voor elk moment weer een nieuwe formule nodig :D

OI000185-01.jpeg

NIETS MOET

Geheel ontspannen en overgeven, dat blijkt vaak nog best wel een opgave. Altijd wordt er wel meebewogen door de client als ik een arm of been optil. En de grootste uitdaging: het hoofd ontspannen laten hangen... Wat een spanning altijd op die nek! En dat is helemaal niet zo verwonderlijk, want het leven vergt nu eenmaal ontzettend veel van mensen tegenwoordig. Het lijkt wel of ik dagelijks weer van minimaal twee nieuwe mensen hoor dat er in hun omgeving iemand overspannen huis zit.
Marijn zelf werkt in de zorg, en die hebben budgettaire klappen mee gemaakt! Daar wordt het werk niet leuker op. En dan nog haar verhaal dat ze ondanks alle onderzoeken, eigen kennis en die van haar collega’s al 20 jaar blijkt rond te lopen met Lyme. Daar kwam ze pas achter toen ze besloot het altnernatieve zorg circuit een kans te geven. Met een levend bloed analyse was de diagnose snel gesteld. Eindelijk de juiste behandeling, op weg naar een gezond lijf!
Maar ja, wat wil het gezonde lijf nu eenmaal? Veranderen je hobbies mee, je eetgewoontes, je werk? Wat wil je eigenlijk? En hoe kom je daar voor op? Hoe hou je genoeg van jezelf dat je deze vragen kan beantwoorden en hoe bouw je dan die wereld?
Vragen voor volgende keer wellicht ;)


Marijn: 'Je wordt heel ontspannen bij Marjolijn. Ze neemt blokkades weg. Mijn rug heeft bijvoorbeeld weer veel meer ruimte! Het wordt me in het gesprek al snel duidelijk dat ik veel te veel moet van mezelf. Marjolijn blijft er op hameren: Niets Moet! En daar kan ik me best in vinden, denk ik ;)'

HET GAAT EEN STUK DIEPER

Een designer die menselijke connectie en intimiteit als uitgangspunt neemt: interesse gewekt! Tom is de bedenker van de expositie Embassy of Intimacy, te zien op de Dutch Design Week. Daar raakten we aan de praat en een afspraak voor een shiatsu uitwisseling was snel gemaakt.
Vorige week trok Tom richting het Haagse. De eerste uren gevuld met uitwisseling van levensfilosofieen, design oplossingen, toekomstige plannen en het belang van intimiteit en creativiteit. Welke creatieve ontwerpen nodigen mensen uit tot aanraking, communicatie zonder woorden, meer contact te hebben met het eigen lichaam? Het werd een gelaagd gesprek. Systeemdenken, persoonlijke ervaringen en professionele oplossingen; alles kwam voorbij en alles bleek met elkaar verbonden.

En met een hoofd vol nieuwe gedachtes werd het tijd weer terug in het lijf te kruipen. Tom nam gewillig en ietwat afwachtend plaats op de shiatsu mat...

Tom na afloop: 'Zo, dat is wel wat anders dan een gewone ontspannings massage... Het gaat een stuk... dieper...? Er gaan echt processen lopen. Volgende keer plan ik iets meer tijd in om te verwerken!'

OI000155_edited.jpg
OI000149-01.jpeg

SURF DE SHIATSU GOLF

Probleem: RSI aan je pols en een surfvakantie op de agenda. Oplossing: super snelle shiatsu bij Marjo op de bank!
Wat ben ik fan van deze avontuurlijke dame! Naomi tikte me van de zomer op mn schouder tijdens mn presenteer job op Surfana festival. Na de docu Down to Earth (nog niet gezien?! Doen!) raakten we aan de praat. En een paar dagen later bij The Shore stond ze opeens uit t niets weer voor mn snuffert. En ook weer vandaag voelde het alsof we elkaar al jaren kennen. No nonsense, vol kwetsbaarheid en met een dikke toef humor werd het leven besproken: liefde, het universum, yin en yang, maancyclus, eten en reiki. Echt even kleppen zoals chicks dat onder mekaar kunnen. Lekker emo samen op de bank. Zo aan toe!
Naomi na 20min zittende behandeling: 'ik voel t echt weer stromen. En: de bobbel op mn pols is wat geslonken! Benieuwd of t aanhoudt, ik hou je op de hoogte!'

AUTOMATISCHE PILOOT OP PAUZE

We mogen zo veel besluiten nemen, elke dag weer. Het is verleidelijk er zelf steeds minder bewust bij te zijn, bij het maken van die beslissingen. Het gaat steeds meer op automatische piloot. En dan lijkt het alsof je het allemaal wel onder controle hebt, totdat je merkt dat je wel in heel veel automatische systemen bent gerold. Word ik nou geleefd? Wat zou ik nou eigenlijk echt willen? Waar komt het toch zo vandaan dat ik niet meer bij mezelf ben? Gaat vaak gepaard met onderliggende processen, over zelfwaarde wellicht. Is door de jaren heen vast gepaard gegaan met verdriet, frustratie en uiteindelijk zelfs woede. En als je die er niet uit laat, dan is bij jezelf blijven wellicht wat lastig. Dat heb ik wel ervaren. En daar vond Eva ook wel wat herkenning in.

OI000128-01.jpeg
OI000111.jpg

BEWEGING STILT HET HOOFD

Mee gaan met de waan van de dag, met toch een brei aan to-do's en should haves die er een warboel van maken in het hoofd: wat is het nou wat ik denk te moeten doen? Vaak knaagt er iets maar je kan je vinger er niet op leggen. En maar denken, knarsen, en toch doorlopen...
Dit is Jihn. 

Jihn zit alsmaar vast in haar hoofd, en heeft soms het gevoel geen steek verder te komen. Frustrerend! Meteen aan de Do-In om al bewegend het gesprek voort te zetten: uit dat hoofd en het gevoel in! Vervolgens op de mat onder handen genomen worden. Ik heb nog nooit zoveel gepraat tijdens een shiatsu massage! Maar dat kan dus ook: op de bank bij Marjo voor een gesprek, met wat shiatsu om je net wat af te leiden van de warboel en daardoor opeens wel de woorden vinden voor het echte gevoel achter die kluwe. 

VOETBALSPIEREN ONTSPANNEN

Ook mannen van de voetbal knuffelen mijn matje voor wat rest and relaxation. Barry werkt op de Grote Markt, het plein bij mij voor de deur. Hij zag al een aantal dagen achter elkaar collega's en klanten met een zeer ontspannen gelaat langs cruisen. Als hij vroeg waar zij zo relaxt vandaan kwamen antwoordden zij: 'net een shiatsu sessie bij Marjolijn gehad...' Kijk, dat is nog 's reclame ;)
Dus toen stond Barry voor mn neus. 

Barry na de behandeling: 'voelt net alsof ik wakker wordt na een mega goeie nachtrust, compleet uitgeslapen... En die spierpijn van voetbal voel ik ook niet meer!'


Ok, voetbalspierpijnverhelping is niet direct het doel van shiatsu, but ey, if it aint broke... ;) Volgende keer maken we een plan om je pilates rug oefeningen (van je fysio++) te verwerken tot een meridiaan Do-In programma. 

OI000088.jpg
OI000073-01.jpeg

SLAPENDE ONDERHOUDSBEURT

Shiatsu kan ook op locatie, zoals hier bij Urban op kantoor. Urban is verpleegkundige en mad hobby botanist (ooh, what does this chrystal do to my wheat grass, muhaha). Urban heb ik ontmoet op het festival Open Up! Festival. Al liggend in het gras in de zon kwam het tot een shiatsu massage voor zijn pijnlijke onderrug.

Urban: 'Ik zweefde zelfs een beetje na afloop!'
Terug in Den Haag was het tijd voor een vervolg. Nog steeds was de rug wat kwetsbaar maar ipv daar direct aan te werken besloot ik de holistische kijk toe te passen en op zoek te gaan naar de onderliggende reden van het overbelasten. Nier, milt, en long meridiaan kregen de focus.

Het resultaat zal wellicht niet direct herkend worden door degene die de behandeling ondergaat, maar op langere termijn is dit wellicht de meest helende weg. We zijn zelf verantwoorlijk voor het onderhoud van dit prachtige lichaam dat we hebben mee gekregen. Shiatsu opent de mogelijkheid om tot een nog dieper gesprek te komen. Shiatsu blijft een samenwerking tussen client en beoefenaar.
En Urban viel tot drie keer aan toe heerlijk in slaap.

ZELF HELING DOOR ZELF TE BEWEGEN

Do-In is de yoga vorm welke rekening houdt met de Chinese wijsheid omtrent meridianen. Eigenlijk geef je jezelf hiermee een shiatsu massage :) dat klonk Dennis goed in de oren... Hup, Marjo is heel even mini docent Do-In! Dit maakt het stiekem ook makkelijker om vervolgens een shiatsu massage te geven en ontvangen. Na wat schouderwerk en wat precair werk op de nek ('wow, dat was echt een trip!' - Dennis) stond Dennis met een sprongetje op om dit nog even met een mini meditatie te vervolgen in de zon op mijn balkon.

OI000031.jpg
OI000029-01.jpeg

MET GEDULD KOMT RUST

En voordat ze weer op een vliegtuig stapt naar Dubai kwam Marloes nog even mijn shiatsu mat uitproberen. Kwam wat onwennig binnen, geen idee wat shiatsu nu precies is, schrok bijna van het feit dat ik er vaak 1,5u of langer over doe, maar vol vertrouwen ging ze gestrekt op de vloer van mijn woonkamer. Eerst wat werk op de rug en de benen, om te eindigen met een behandeling van het gezicht. Daar kwam de echte rust... Einde behandeling deed ze langzaam haar ogen open, was volgens mij heel even niet meer bewust van waar ze eigenlijk was, herpakte en sprak: 'amazing...'

bottom of page