top of page

Shiatsu

Een prachtige vorm voor ontspanning, verwerking en groei. Maar wat houdt het nu precies in en waar komt het vandaan?

Daarover lees je hieronder meer.

De helende kunst

Deze helende vorm van therapeutische massage maakt gebruik van vingers, handen, ellebogen, voeten en knieën om het lichaam te rollen, wrijven, kneden en druk te verlenen om zo blokkades op te heffen en zo de energiehuishouding te optimaliseren. Het is een continue uitwisseling tussen therapeut en cliënt. Twee complexe systemen die door contact het zelfgenezende vermogen herontdekken. 

De geschiedenis

De techniek is gebaseerd op millenia oude wijsheid van yin/yang en de vijf elemententheorie uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. In het jaar 700 is deze overgevlogen naar Japan. Namikoshi (grondlegger shiatsu) wist op zevenjarige leeftijd zijn moeder van reuma te genezen met bepaalde aanraking. Dit heeft Namikoshi vervlochten met de bestaande techniek genaam Anma, waaruit in de jaren 1920 shiatsu is ontstaan. In 1964 erkende het Japanse Ministerie van Volksgezondheid Shiatsu als zelfstandig, therapeutische behandelmethode.

In Nederland valt shiatsu onder alternatieve geneeskunde. Shiatsu wordt in België ingezet na chemo behandelingen ter bevordering van herstel. In Amerika wordt het ingezet om bijvoorbeeld anesthesie bij te staan tijdens operaties, zodat er minder schadelijke medicijnen toegediend worden.

De meridianen

De aanraking richt zich op het opheffen van blokkades in de zogenaamde meridianen. Zoals bloed door bloedvaten stroomt, zo beweegt de levensenergie zich door de energiebanen in het lijf. Deze banen worden ook wel meridianen genoemd. Door verkeerde houding, lichamelijk of psychisch trauma, of suboptimaal dieet kunnen deze meridianen verstopt raken. Door de meridianen weer vrij te maken wordt de balans in het lichaam herstelt en kan er harmonie ervaren worden tussen lichaam, geest, en het levenspad wat de cliënt beloopt. 

De techniek

Het lichaam vertelt een verhaal. De kleur van de huid, haargroei, glans van de ogen, lichaamsgeur, stoelgang, houding, klank van de stem, type interactie met de omgeving, zachte lichaamsdelen, verharde lichaamsdelen, beweeglijkheid van gewrichten: het is allemaal onderdeel van de diagnose van een shiatsu therapeut. En dit alles is continu in beweging. Seizoenen hebben invloed, culturen, gedachtes en gewoontes. Dit vraagt van een de shiatsu therapeut om continu de dans aan te gaan van het leven in het nu, werken met het verleden en het bewegen naar de toekomst toe. 

bottom of page